Kronen en bruggen

Een mooi en functioneel gebit

De tandartsen van TandZuiver zijn gespecialiseerd in het plaatsen van kronen en bruggen. Deze dienen als duurzame vervanging van beschadigde of missende tanden en kiezen. Ze geven bescherming en stevigheid aan uw gebit, zodat u weer kunt eten en kauwen zoals u gewend was.

Heeft u last van beschadigde tanden of mist u tanden in uw gebit? Neem dan contact op met onze tandartsen door onderstaand telefoonnummer te bellen of online een afspraak te maken.

Bel 023 536 1253

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal, porselein, zirkonium of een combinatie van metaal en porselein dat over een beschadigde tand of kies wordt geplaatst. De tandarts slijpt de beschadigde tand of kies eerst af en zet de kroon met lijm of cement er vervolgens op.

Wat is een brug?

Een brug bestaat uit twee kronen en een of meerdere tussendelen ter vervanging van een of meerdere ontbrekende tanden of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgeslepen tanden of kiezen aan beide kanten van de open ruimte van de missende tand of kies. Het brugtussendeel noemt men ook wel een dummy.

Soorten bruggen

  • Gewone brug: hierbij zitten de pijlers aan weerszijden van de open ruimte van de missende tand of kies.
  • Vrij-eindigende brug: hierbij zitten een of meerdere pijlers aan een kant van de open ruimte. Deze brug is vaak ter vervanging van de achterste kiezen in het gebit.
  • Etsbrug: hierbij worden een of meerdere kunsttanden of -kiezen met behulp van een metalen plaatje en een speciale lijm aan de binnenkant van de tanden geplakt.

Wanneer zijn kronen en bruggen nodig?

Wanneer u één of meerdere tanden of kiezen mist, is een kroon of brug meestal aan te raden. Ook bij beschadigde tanden kan een kroon bijvoorbeeld nodig zijn. Daarnaast dienen kronen en bruggen ter verbetering van het uiterlijk.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

Kronen en bruggen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, waaronder:

  • Porselein (keramiek)
  • Metaal-porselein
  • Metaal
  • Zirkonium

Hoe gaat het plaatsen van kronen en bruggen in zijn werk?

Voor de behandeling zijn meerdere bezoeken aan de tandarts nodig, omdat kronen en bruggen in een tandtechnisch laboratorium worden gemaakt. Dit duurt meestal twee tot drie weken.

  1. Allereerst slijpt de tandarts de tand of kies af waar de kroon of brug op wordt geplaatst. Dit is nodig om ruimte te maken. Het is mogelijk om hiervoor een verdoving te krijgen.
  2. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw kaak met behulp van een afdruklepel. Deze afdruk is nodig om uw kroon of brug op maat te maken in een tandtechnisch laboratorium.
  3. Daarna maakt de tandarts een beetregistratie. U dient hiervoor op een wasplaatje te bijten. Ook dit is nodig voor het op maat maken van uw kroon of brug.
  4. De volgende stap is de kleurbepaling. Vooral wanneer de kroon of brug vooraan in uw gebit komt is het belangrijk dat deze dezelfde kleur als uw tanden krijgt. Samen met uw tandarts bepaalt u deze kleur.
  5. U krijgt van de tandarts een tijdelijke kroon als noodvoorziening. Zo gaat u niet de deur uit met een gat in uw gebit en beschermt u de afgeslepen tand of kies. Deze kroon is minder stevig dan het definitieve exemplaar dat u krijgt bij de volgende afspraak, dus u dient voorzichtig te zijn met het eten van harde voedingswaren.
  6. De laatste stap is het plaatsen van de kroon of brug en deze vindt plaats bij de tweede afspraak. Uw op maat gemaakte kroon of brug is dan klaar en de tandarts zal deze in uw mond plaatsen. De vervanging van uw tand of kies zal perfect in uw gebit passen. Als alles naar wens is, brengt de tandarts een laagje snelhardend cement aan op de afgeslepen tand of kies en plaatst hij de kroon of brug in uw gebit.

Hoe moeten kronen en bruggen worden onderhouden?

Kronen en bruggen moeten net als de rest van uw gebit goed worden onderhouden. Poets deze zorgvuldig met een zachte tandenborstel. Ook kunt u gebruikmaken van tandenstokers, flosdraad en ragers. Een beetje voorzichtigheid is hierbij geboden.

Wat kosten kronen en bruggen?

Er bestaat geen vaste prijs voor kronen en bruggen. De kosten zijn afhankelijk van het materiaal en het aantal kronen of bruggen dat u nodig heeft. Op onze tarievenpagina vindt u een overzicht van de actuele tandartstarieven die worden gehanteerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Worden kronen en bruggen vergoed vanuit de verzekering?

Kronen en bruggen worden niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering. U dient een aanvullende tandartsverzekering te hebben om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De meeste aanvullende tandartsverzekeringen vergoeden 75 of 100 procent van de kosten voor kronen en bruggen. Raadpleeg uw polis om te controleren wat u vergoed krijgt.

Onze tandartspraktijk in Heemstede

Tandartspraktijk Tandzuiver bevindt zich aan de Händellaan 2a in Heemstede. U bent van harte welkom voor een afspraak met de tandarts of de mondhygiënist. Bel daarvoor eerst met 023 536 1253 of vul het inschrijfformulier in.

TandZuiver
Händellaan 2a
2102 CW Heemstede

Heeft u nog een vraag?

Neem dan contact op met TandZuiver en we helpen u graag verder.

Bel 023 536 1253 Afspraak maken