Aften

Aften in de mond: veel mensen krijgen er vroeg laat mee te maken. Deze pijnlijke bultjes zijn vooral heel vervelend, maar kunnen ze ook kwaad? En wat is de beste aften behandeling? Bij tandartspraktijk TandZuiver beantwoorden we al uw vragen over aften.

  Bel 023 536 1253

Wat zijn aften?

Heeft u aften in de mond, dan heeft u last van kleine zweertjes. Ze zijn vaak grijswit en doen pijn. De meeste aften bevinden zich aan de binnenkant van uw lip of wangen. Ook onder uw tong of op uw tandvlees kan een aft ontstaan. Vaak zit er een rode rand om het zweertje heen, omdat het weefsel iets ontstoken is. De aft is gevoelig of pijnlijk wanneer u praat, eet of wanneer u deze met uw tong aanraakt. Ook het eten van zuur of heet eten kan de pijn verergeren.

Gevaren van aften

In principe is een aft niet gevaarlijk voor uw gezondheid. Het is vooral een vervelend kwaaltje. U hoeft u alleen zorgen te maken wanneer u plotseling meerdere aften in de mond hebt, gecombineerd met hoge koorts. Dat kan namelijk op een virus wijzen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand.

Oorzaken van aften

Het is vervelend om een aft in de mond te hebben, maar wat veroorzaakt dit zweertje nu precies? De oorzaken zijn ontzettend divers en ook niet altijd te achterhalen. Zo kan een aft veroorzaakt worden door:

 • Bijten op uw wang of tong
 • Schade door een scherp randje aan uw tand of kies
 • Een kunstgebit dat niet goed past
 • Te agressief uw tanden poetsen of flossen
 • Stress
 • Hormonale schommelingen
 • Een droge mond
 • Erfelijkheid
 • Een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur
 • Als bijwerking van medicatie
 • Verminderde weerstand
 • Slechte mondverzorging

Heeft u dus een aft, dan kan die ontstaan omdat u met een virus te maken hebt, maar ook omdat u net te hard over uw tandvlees hebt gepoetst of wat stress hebt. Het is dus niet makkelijk om te zeggen wat een aft precies veroorzaakt.

Aften behandelen

Er is geen aften behandeling die ze helemaal laat verdwijnen. Deze zweertjes gaan meestal vanzelf weg binnen 14 dagen. Heeft u erg veel last van pijn en ongemak? Dan kunt u wel speciale gel gebruiken. Deze gel bevat lidocaïne en vormt een soort beschermend en verdovend laagje over de aft. Breng deze met een wattenstaafje aan op de aft. Binnen een paar seconden is de gel al effectief, zodat u pijnloos kunt eten.

Aften voorkomen

Wanneer u regelmatig last hebt van aften is het fijn om te weten hoe u ze voorkomt. Dat ligt vooral aan de oorzaak. Denkt u dat het probleem ontstaat omdat u te hard poetst? Poets uw tanden voortaan dan wat zachter en kijk of het probleem minder wordt. Soms helpt het om een tandpasta zonder schuimmiddel te gebruiken. De beste manier om de gezondheid van uw tanden op peil te houden, is door minstens eens per jaar de tandarts te bezoeken.

Neem contact met ons op

Bent u op zoek naar een tandarts die uw tanden en tandvlees vakkundig in de gaten houdt en behandelt? Dan bent u aan het juiste adres bij tandartsenpraktijk TandZuiver. We denken graag met u mee wanneer u regelmatig last hebt van aften. Neem contact met ons op via de website of bel ons om een eerste afspraak in te plannen.

Bel 023 536 1253 Contact