Tandsteen

Een goede mondhygiëne is cruciaal om diverse mondklachten te voorkomen. Een van de meest voorkomende klachten is tandsteen. Tandsteen brengt nare gevolgen met zich mee, zoals ontstoken tandvlees en zelfs het losraken van tanden en kiezen. Laat uw gebit controleren en tandsteen verwijderen bij de mondhygiënisten van Tandzuiver in Heemstede. Onze mondhygiënisten stellen graag in overleg met u een behandelplan op.

Bel 023 536 1253

Van tandplak naar tandsteen

Wanneer speeksel, voedsel en vloeistoffen samenkomen in de mond, kunnen er bacteriële ophopingen ontstaan die grenzen aan het tandvlees. Deze ophoping wordt tandplak genoemd. Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.

Oorzaken van tandsteen

De een heeft meer tandsteen dan de ander. De voornaamste oorzaak is de persoonlijke mondhygiëne. Door niet de juiste poetstechniek te gebruiken, blijft er meer tandplak achter in de mond. Hierdoor zal er meer tandsteen ontstaan. Ook het eten van zetmeel en suikerrijk voedsel heeft als gevolg dat er meer tandplak wordt aangemaakt.

Helaas spelen ook andere factoren waar we veel minder controle over hebben een rol. Of u gevoelig bent voor de opbouw van tandsteen verschilt van persoon tot persoon. De volgende punten zijn voorbeelden van factoren die invloed hebben op de aanmaak van tandsteen:

  • Zuurgraad van uw speeksel. Dit bepaalt de mate waarin er tandplak wordt aangemaakt in en op den duur hoeveel tandsteen er ontstaat.
  • De tandstand. Tanden die scheef staan kunnen in de weg zitten bij het tandenpoetsen en zijn van nature wat ruwer. Hierdoor bereikt u niet alle plekken in uw gebit met tandsteen als gevolg.
  • Leeftijd. Onze speeksel en tandstand verandert in de loop van de jaren. Ouderen hebben daarom vaker last van tandsteen dan jongeren.

Tandsteen gevolgen

Tandsteen is niet onschuldig en brengt verschillende gevolgen met zich mee. Naast het ontstaan van gaatjes heeft tandsteen ook een ander naar gevolg, namelijk ontstoken tandvlees. Dit wordt ook wel gingivitis genoemd. Dit is het gevolg wanneer er tandsteen ontstaat op zichtbare plaatsen van het gebit, zoals aan de rand van de tandvlees. Heeft u last van bloedend tandvlees, dan heeft u waarschijnlijk last van ontstoken tandvlees. Gelukkig is dit snel te verhelpen met een bezoekje aan de mondhygiënist.

Tandsteen ontstaat echter niet alleen aan de rand van het tandvlees en op het zichtbare deel van de tanden. Ook onder het tandvlees kan tandsteen ontstaan. Dit is niet zichtbaar, maar wel het meest schadelijk en heeft verschillende pijnklachten als gevolg. Als u het tandsteen onder het tandvlees niet tijdig verwijderd, kan er op den duur kaakbotverlies optreden. Het gevolg hiervan is dat tanden en kiezen los gaan staan.

Tandsteen verwijderen

Als u last heeft van tandplak of tandsteen, is het belangrijk om dit te laten verwijderen door de mondhygiënist. Ons advies is om twee keer per jaar een afspraak in te plannen. Tandsteen verwijderen gebeurt snel en voorkomt nare gevolgen. Plan gemakkelijk een afspraak in via de onderstaande button of neem voor meer informatie telefonisch contact met ons op.

Bel 023 536 1253 Afspraak maken

Benieuwd naar de tarieven? U vindt een overzicht van de actuele tandartstarieven op onze website.

Tandsteen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Echter, het is helaas niet mogelijk om tandsteen helemaal te voorkomen. Gelukkig zijn er wel manieren die u kunt toepassen om de aanmaak van tandsteen te verminderen. De meest effectieve manier om tandsteen te voorkomen is de juiste poetstechniek. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om ook de kiezen achterin de mond goed te poetsen. Veel mensen zijn geneigd om veel aandacht te besteden aan hun voortanden, omdat deze zichtbaar zijn. Tandsteen voorkomen kan met de volgende tips:

  • Pleeg regelmatig een bezoekje aan de tandarts en mondhygiënist voor een grondige controle en reiniging.
  • Eet minder suiker- en zetmeelrijk voedsel. Producten waar suiker en zetmeel in verwerkt zitten, stimuleren de aanmaak van tandplak. Er is gelukkig veel voedsel dat wel goed is voor uw gebit, zoals rauwe groenten.
  • Reinig uw gebit na het tandenpoetsen met een stoker, rager of flosdraad.

Onze tandartspraktijk in Heemstede

Tandartspraktijk Tandzuiver bevindt zich aan de Händellaan 2a in Heemstede. U bent van harte welkom voor een afspraak met de tandarts of de mondhygiënist. Bel daarvoor eerst met 023 536 1253 of vul het inschrijfformulier in.

TandZuiver
Händellaan 2a
2102 CW Heemstede