Slechte adem: oorzaken en oplossingen

Een stralende lach gaat natuurlijk gepaard met een frisse adem, maar wat wanneer dat niet het geval is? Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Misschien wanneer u net wakker bent of sterk geurend eten gegeten hebt. Dit heeft dus een duidelijke oorzaak. Maar wat is er aan de hand wanneer u altijd last lijkt te hebben van uw adem? Wij geven u meer informatie over de oorzaken en oplossingen.<

Wat veroorzaakt een slechte adem?

Een slechte adem ontstaat in de meeste gevallen door bacteriën in uw mond en keel. Deze bacteriën voeden zich op etensresten in uw mond en maken vervolgens gassen aan. Deze gassen zorgen uiteindelijk voor de onprettige geur. Het is niet vreemd dat er bacteriën in uw mond zitten. Wel kunnen bepaalde oorzaken ervoor zorgen dat de hoeveelheid bacteriën toeneemt of dat ze meer kans krijgen om de onprettige geur te verspreiden.

Ontstekingen

Heeft u last van ontstekingen? Bijvoorbeeld aan uw tandvlees of amandelen? Dan kan dit voor de groei van bacteriën zorgen. Het is dan belangrijk om de ontsteking goed aan te pakken. Soms gaat dit vanzelf over, maar goede mondhygiëne is ook belangrijk. Lijkt de ontsteking niet weg te gaan? Dan heeft u mogelijk een tandbehandeling nodig.

Gaatjes

Gaatjes in uw gebit ontstaan door bacteriën, maar zijn ook een fijne broedplek voor deze kleine deeltjes. Het is lastiger om gaatjes goed schoon te maken, waardoor er uiteindelijk een nare geur ontstaat. Natuurlijk wilt u een gaatje zo snel mogelijk vullen. Zo verhelpt u niet alleen de slechte adem, maar voorkomt u ook dat er andere problemen ontstaan met uw tanden.

Onder een kunstgebit

Heeft u een kunstgebit? Dan is het belangrijk deze goed schoon te maken. Niet alleen de bovenkant van het gebit wilt u reinigen, maar ook de onderkant. Dit is namelijk de perfecte plek voor bacteriën. Zorg er dus voor dat u uw kunstgebit twee maal per dag grondig schoonmaakt.

Etensresten tussen uw tanden en op uw tong

Poetst u niet goed of slaat u soms een poetsbeurt over? Dan blijven er etensresten tussen uw tanden zitten. De bacteriën in uw mond zijn hier dol op en gaan daardoor ook stinkende gassen produceren. Daarom is het belangrijk om ook tussen uw tanden en op uw tong te poetsen.

Amandelsteentjes

Uw keelamandelen bevatten diepe groeven. Bacteriën kunnen zich heel makkelijk nestelen in deze groeven en vervolgens verstenen. Er ontstaan dan kleine, witte brokjes in uw keel die erg stinken. Sommige mensen hebben meer aanleg voor amandelsteentjes dan anderen.

Andere oorzaken van een slechte adem

De meeste oorzaken van een slechte adem hebben te maken met de gezondheid van uw keel en tanden. Er zijn ook nog een paar andere bekende oorzaken. Wist u bijvoorbeeld dat stress zich ook kan uiten via een stinkende adem? Bepaalde medicijnen staan er ook om bekend dat ze een slechte adem als bijwerking hebben. Verder kunnen maagproblemen tot een ruikende adem leiden. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer u vaak last heeft van oprispingen. Geniet u regelmatig van zuur eten of drinken? Ook dan is het risico op een slechte adem groter.

Hoe kunt u een slechte adem verhelpen en voorkomen?

Soms is een slechte adem niet helemaal te voorkomen, maar er zijn wel een paar dingen die u kunt doen om het risico te verkleinen. Heeft u al last van een ruikende adem? Dan helpen deze tips ook om uw klachten te verminderen.

Zorg voor goede mondhygiëne

Een goede verzorging van uw tanden en mond is altijd belangrijk, ook wanneer het om uw adem gaat. Goede mondhygiëne draait om de volgende dingen:

  • Poets uw tanden minstens twee keer per dag en doe dit grondig
  • Gebruik altijd tandenstokers of flosdraad om etensresten tussen uw tanden te verwijderen
  • Gebruik een tongschraper of zachte tandenborstel om uw tong te reinigen
  • Ga ieder half jaar op controle bij de tandarts

Eet en drink gezond en regelmatig

Wist u dat regelmatig eten en drinken tegen een slechte adem helpt? U zorgt er zo voor dat de bacteriën in uw mond minder gassen aanmaken. U verwijdert ook een deel van de bacteriën door te eten. Eet dus minstens drie keer per dag, eventueel met maximaal vier tussendoortjes erbij. Probeer tussen de maaltijden in voldoende te drinken, bij voorkeur dranken zonder suiker.

Advies nodig? Dat kan bij Tandartspraktijk TandZuiver

Een slechte adem kan erg vervelend zijn. Twijfelt u over de oorzaak of wilt u graag advies ontvangen over de staat van uw gebit? Dan bent u altijd welkom bij Tandartspraktijk TandZuiver. Wij kijken of er eventuele problemen spelen en geven u op maat gemaakt advies, zodat u altijd geniet van de beste mondverzorging.