Gaatjes

Cariës, oftewel tandbederf, is een veelvoorkomend mondprobleem. Gaatjes leiden tot ongemak als ze niet tijdig worden behandeld. We geven u graag meer informatie over een gaatje herkennen, een gaatje vullen en preventieve maatregelen om gaatjes te voorkomen.

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes ontstaan door de suikers in onze voeding. Suiker zit niet alleen verstopt in zoetigheden, maar ook in alledaagse voedingsmiddelen, zoals pasta’s, brood en zelfs groenten. De bacteriën die in uw mond leven, zetten deze suikers en koolhydraten om in zuren, die uiteindelijk uw tandglazuur aantasten en het risico op gaatjes vergroten.

Gaatje in tanden herkennen

Een gaatje in uw tanden herkennen is lastig. Hoewel tandartsen vaak een gaatje herkennen aan een donker of wit vlekje op de tanden, merkt u in de beginfase vaak niets van cariës. Als het gaatje verder is ontwikkeld, dan herkent u wel symptomen die duiden op cariës. Als u bijvoorbeeld gevoeligheid ervaart bij het consumeren van extreem zoete voedingsmiddelen, zoals snoep, frisdrank of chocolade.

Gaatje in tand vullen

Heeft u een gaatje? Dan is het belangrijk om deze te laten vullen. Een gaatje in de tand vullen doet uw tandarts. Als een gaatje onbehandeld blijft, gaat het zich uitbreiden en dat kan resulteren in ernstigere complicaties, zoals een wortelkanaalbehandeling of het verliezen van de tand of kies.

Gaatjes voorkomen

Af en toe ontstaat er een gaatje zonder dat u daar symptomen van ervaart. Daarom raden we aan om tweemaal per jaar een periodieke controle te ondergaan. Bovendien delen we graag andere handige tips voor een goede mondhygiëne die helpen om de kans op gaatjes te verkleinen:

  • Poets twee keer per dag uw tanden.
  • Maak uw tong schoon met een tongschraper.
  • Gebruik tandenstokers om etensresten te verwijderen.
  • Vermijd suiker- en zuurhoudende voedingsmiddelen zoveel mogelijk.

Gaatje in de tand laten vullen

Vermoedt u dat u een gaatje heeft? Plan een afspraak in bij een van onze ervaren tandartsen. We helpen u graag bij al uw tandheelkundige zorgen en bieden de zorg die u nodig heeft.

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Maak daarom regelmatig  een afspraak bij onze deskundige mondhygiënisten. Zij voeren grondige controles uit om mogelijke mondproblemen op te sporen, voorzien u van waardevol advies en begeleiden u bij het creëren van een optimale mondverzorgingsroutine. Daarnaast verwijderen ze tandplak en tandsteen, waardoor we de vorming van gaatjes proactief willen voorkomen. Maak vandaag nog een afspraak en investeer in de gezondheid van uw glimlach!