Mondhygiënist Heemstede

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk om mondklachten te voorkomen. Kom daarom regelmatig langs bij de mondhygiënisten van Tandzuiver in Heemstede. Wij verwijderen tandplak en tandsteen en stellen samen met u een behandelplan op. Ook leert u wat u zelf kunt doen om uw gebit gezond en mooi te houden.

Herkent u (een van) de onderstaande klachten, dan is het verstandig om een afspraak te maken met de mondhygiëniste:

 • Bloedend tandvlees bij het poetsen
 • Slechte adem of vieze smaak in uw mond
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Gevoelige tanden
 • Veel last van tandsteen
 • Loszittende tanden of kiezen
 • Rood en gezwollen tandvlees

Wij raden u aan om twee keer per jaar een afspraak in te plannen met de mondhygiënist. Dit kunt u doen door ons te bellen op telefoonnummer 023 536 1253 of door het afsprakenformulier in te vullen.

 

Bel 023 536 1253 Afspraak maken

 

Onze mondhygiënisten

 

Tarieven mondhygiënist

De tarieven voor mondhygiëne worden bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit. Deze tarieven kunt u bekijken in ons tarievenoverzicht. Een bezoek aan de mondhygiënist wordt voor personen onder de 18 jaar vergoed vanuit het basispakket. Wanneer u 18 jaar of ouder bent, moet u aanvullend verzekerd zijn om uw behandeling vergoed te krijgen. Kijk voor meer informatie op onze tarievenpagina of neem contact met ons op.

Wat doet een mondhygiënist?

Een van de belangrijkste taken van een mondhygiënist is het voorkomen van gebitsproblemen, zoals gaatjes en tandvleesklachten. Een mondhygiënist heeft dus vooral een preventieve rol en voert onder andere de volgende werkzaamheden uit:

 • Verwijderen van tandplak en tandsteen
 • Aanbrengen van fluoride
 • Sealen van de kauwvlakken
 • Polijsten van vullingen
 • Schoonmaken worteloppervlakken
 • Adviseren over mondverzorging
 • Inspectie van het tandvlees

De meest voorkomende mondklachten

Ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees is roze van kleur en bloedt niet tijdens het poetsen. Wanneer het tandvlees wel bloedt, betekent dit dat het ontstoken is. Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën die ontstaan door een slechte mondhygiëne. Om ontstoken tandvlees te voorkomen, is het belangrijk om twee keer per dag uw tanden te poetsen en elke dag te flossen. Ontstoken tandvlees kan ernstige gevolgen hebben en zelfs leiden tot loszittende en uitvallende tanden en kiezen. Heeft u last van bloedend tandvlees? Maak dan snel een afspraak met de mondhygiënist en laat uw ontstoken tandvlees behandelen.

Slechte adem

Een slechte adem wordt ook wel halitose genoemd en ontstaat in bijna 90% van de gevallen in de mond. In de overige gevallen ligt de oorzaak elders in het lichaam, zoals in de maag. Meestal wordt de slechte adem veroorzaakt door bacteriën achter op de tong. Daar is de structuur ruw en bevinden zich groeven waar bacteriën zich in nestelen. De oplossing voor uw slechte adem is dan ook vaak het schrapen van de tong met een tongschraper. Daarnaast kunt u mondspoelmiddel met fluoride gebruiken. Heeft u last van een slechte adem? Onze mondhygiënistes onderzoeken de oorzaak en geven u advies over het tegengaan van uw slechte adem.

Gevoelige tanden

Voelt u een pijnscheut wanneer u iets kouds of juist iets warms drinkt? Doen uw tanden pijn wanneer u een ijsje eet of tegen de wind in fietst? Gevoelige tanden worden meestal veroorzaakt door blootliggend kraakbeen. Normaal gesproken is het tandbeen bedekt door glazuur of door het tandvlees. Wanneer het tandvlees zich terugtrekt, bijvoorbeeld door te hard poetsen, komt het tandbeen bloot te liggen. Dit zorgt voor extra gevoeligheid voor warmte, kou, zoet en zuur. Uw mondhygiënist kan u helpen wanneer u last heeft van gevoelige tanden.

Tandsteen

Tandsteen is te herkennen aan een gele of bruine aanslag op de tanden. Het ontstaat wanneer tandplak niet voldoende wordt verwijderd. Tandplak vormt zich gedurende de dag en bestaat uit bacteriën, speeksel en etensresten. Wanneer dit niet elke dag goed wordt verwijderd door te poetsen en te flossen, verkalkt het in 24 tot 48 uur. Tandsteen is veel moeilijker te verwijderen dan tandplak. Dit kunt u dan ook niet zelf doen: wanneer u last heeft van tandplak is het belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.

Verschil mondhygiënist en preventie-assistent

In onze tandartspraktijk in Heemstede zijn naast mondhygiënisten ook preventie-assistenten werkzaam. Het grote verschil tussen deze twee beroepen is dat een mondhygiënist een paramedicus is en een preventie-assistent niet. Een mondhygiënist draagt een door de wet BIG beschermde titel en mag zelfstandig bepaalde tandheelkundige behandelingen uitvoeren. Een preventie-assistent is meestal een tandartsassistent die een aanvullende cursus heeft gedaan tot preventie-assistent. Hij of zij mag alleen tandheelkundige behandelingen uitvoeren onder toezicht van een tandarts of mondhygiënist.

Tips voor het gezond houden van uw gebit

Een belangrijke taak van de mondhygiënist is het adviseren over de beste mondverzorging. Wij geven u hier alvast een aantal tips voor het mooi en gezond houden van uw gebit.

 1. Drink zo min mogelijk frisdrank en vruchtensappen
 2. Poets uw tanden twee keer per dag
 3. Gebruik elke dag flosdraad en tandenstokers
 4. Ga twee keer per jaar langs bij de mondhygiënist
 5. Gebruik een elektrische tandenborstel

Bel ons

Wilt u een afspraak maken met een van onze mondhygiënistes? Bel ons op 023 536 1253