Klikgebit Heemstede

Een klikgebit, ook wel klikprothese genoemd, biedt de ideale oplossing om weer zorgeloos te kunnen eten, praten en lachen. Operatief brengen we implantaten aan in de onderkaak, waarop u het klikgebit vastklikt. Het is hierdoor gemakkelijk uit te nemen. In tegenstelling tot een kunstgebit zit een klikgebit stevig vast. We adviseren u graag vanuit onze praktijk in Heemstede over het klikgebit en leggen uit wat het voor u kan betekenen.

Bel 023 536 1253

Kunstgebit of klikgebit

Bij het kiezen van een gebitsprothese heeft u keuze uit een kunstgebit en een klikgebit. Over het algemeen is een kunstgebit de eerste keuze. Dit komt omdat een kunstgebit goedkoper is en er sprake is van een ruime vergoeding vanuit de basiszorgverzekering. Echter, het komt vaak voor dat een regulier kunstgebit niet de oplossing biedt. Dit is onder andere het geval wanneer er sprake is van te weinig houvast voor een normale prothese op uw kaak. Bij het verlies van tanden en kiezen slinkt ook het kaakbot, waardoor een kunstgebit los kan gaan zitten. De gevolgen hiervan zijn:

 • Geïrriteerd tandvlees
 • Kauwen, eten en praten gaat moeizaam
 • Verschillende pijnklachten
 • Ingevallen wangen
 • Impact op het zelfvertrouwen

In zulke gevallen biedt een klikgebit de oplossing. Dit is een variant op een gewoon kunstgebit, waarbij de prothese wordt vastgeklikt op twee (en in sommige gevallen vier) implantaten. De implantaten brengen we aan in de onderkaak. Hier klikt u het klikgebit gemakkelijk aan vast.

Klikgebit aanmeten

Een klikgebit meten we anders aan dan een kunstgebit. Bij het aanmeten van een kunstgebit nemen we een afdruk van de kaak. Aan de hand hiervan maken we een prothese op maat.

 1. We plaatsen metalen staafjes (implantaten) in de onderkaak
 2. Hier klikt u het klikgebit aan vast
 3. Het klikgebit is gemakkelijk vast en los te klikken

Bij het aanmeten van de bovenprothese maken we doorgaans gebruik van vier implantaten, omdat de bovenkaak een andere botstructuur en kaakvorm heeft.

Voordelen van een klikgebit

Een klikgebit biedt de ideale oplossing wanneer u niet in aanmerking komt voor een regulier kunstgebit, of als u niet (langer) de wens heeft een regulier kunstgebit te dragen. Sommige mensen vinden een kunstgebit niet comfortabel of ervaren het als pijnlijk. Een klikgebit biedt in deze gevallen de uitkomst. Ook wanneer u last heeft van ingevallen wangen, kan een klikgebit dit verhelpen. Men geeft vaak de voorkeur aan een klikgebit boven een kunstgebit, omdat zij merken dat er voedsel onder hun kunstgebit terechtkomt. Bij een klikgebit is dit niet het geval. We hebben enkele voordelen van een klikgebit op een rijtje gezet:

 • Zit stevig vast
 • Kan gemakkelijk losgeklikt worden voor reiniging
 • Kan snel worden vastgeklikt
 • Geplaatst door middel van een relatief pijnloze behandeling
 • Geen last van voedsel dat terecht komt onder de gebitsprothese

Nadelen van een klikgebit

Naast de vele voordelen die een klikgebit biedt, brengt het enkele zaken met zich mee die patiënten als minder prettig ervaren. Sommige mensen vinden het vervelend dat het plaatsen van de implantaten gebeurt door middel van een operatieve ingreep. Ook vindt niet iedereen het fijn dat een klikgebit gepaard gaat met implantaten in het kaakbot. De nadelen hebben we op een rijtje gezet:

 • Het plaatsen van implantaten is een operatieve ingreep
 • Er bestaat een kleine kans dat de implantaten niet vastgroeien in het kaakbot
 • Implantaten zijn gevoelig voor ontstekingen

Om ontstekingen te voorkomen moet u goed poetsen. Dit kan lastig zijn door de metalen implantaten

Tarieven

De kosten voor een klikgebit bedragen gemiddeld € 4.000,-. Dit is een voorbeeldbedrag, waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. De daadwerkelijke kosten kunnen uiteraard afwijken. In specifieke gevallen krijgt u een vergoeding vanuit de aanvullende tandartsverzekering. Om te kunnen rekenen op een vergoeding vanuit de basisverzekering, dient u sowieso te voldoen aan de volgende vooropgestelde voorwaarden:

 1. U mag geen eigen tanden meer hebben
 2. Er is sprak van kaken die ernstig geslonken zijn
 3. Een kunstgebit biedt geen oplossing

Wanneer u voldoet aan alle voorwaarden, wordt doorgaans 75 procent van de totale kostprijs vergoed. Houd ook rekening met het geldende eigen risico.

Verzorging

Een goede mondhygiëne is altijd essentieel, zeker wanneer u een gebitsprothese draagt. De implantaten die horen bij het klikgebit zijn namelijk gevoelig voor ontstekingen. Een klikgebit wordt de hele dag blootgesteld aan verschillende invloeden van speeksel, voedsel en bacteriën. Het is noodzakelijk om de implantaten goed schoon te maken. Hieronder hebben we enkele verzorgingstips opgesteld:

 • Spoel na iedere maaltijd uw mond schoon met water.
 • Poets de implantaten schoon met een peutertandenborstel.
 • Maak uw klikgebit schoon met een speciale protheseborstel. In tegenstelling tot een gewone tandenborstel veroorzaakt deze geen krassen of beschadigingen.

Onze mondhygiënist in Heemstede vertelt u meer over het verzorgen van uw klikgebit en welke tandpasta u het beste kunt gebruiken.

Bel 023 536 1253 Maak een afspraak

In aanmerking komen voor een klikgebit

Niet iedereen komt in aanmerking voor een klikgebit. Tijdens het intakegesprek in Heemstede zal de tandarts bepalen of uw kaak geschikt is voor een implantaat. Daarnaast is niet iedereen in staat om de implantaten en het klikgebit goed te verzorgen. Ook dit bespreekt u met de tandarts.

Vragen over het klikgebit

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een klikgebit? De tandartsen van Tandzuiver in Heemstede adviseren u graag. Bel ons via 023 536 1253 of maak direct online een afspraak.

Wanneer u verhinderd bent, kunt u tot twee werkdagen van tevoren kosteloos uw afspraak annuleren of verzetten. Als dit binnen twee werkdagen voor uw afspraak gebeurt, brengen wij kosten in rekening.

Onze tandartspraktijk in Heemstede

Tandartspraktijk Tandzuiver bevindt zich aan de Händellaan 2a in Heemstede. U bent van harte welkom voor een afspraak met de tandarts of de mondhygiënist. Bel daarvoor eerst met 023 536 1253 of vul het inschrijfformulier in.

TandZuiver
Händellaan 2a
2102 CW Heemstede