Gevoelige tanden – Symptomen, oorzaken en de oplossing

De meeste mensen hebben wel eens last van gevoelige tanden. Maar waar komt dat door en wat is eraan te doen? Heeft u regelmatig last van gevoelige tanden? Dan kijken we graag samen met u naar de oorzaak en een oplossing hiervoor.

Bel 023 536 1253

Symptomen van gevoelige tanden

Wilt u vaststellen dat uw klachten onder de term gevoelige tanden vallen? Bekijk dan onderstaande symptomen. Heeft u hier last van? Dan nodigen we u graag uit in onze praktijk om het te verhelpen. Staan uw symptomen er niet bij? Dan gaan we in onze tandartspraktijk met u op zoek naar de oorzaak en de oplossing.

Heeft u last van gevoelige tanden? Dan voelt u pijn bij:

 • zoet, zuur, warm of koud eten of drinken;
 • de aanraking van de tand of kies;
 • het poetsen, flossen of stoken van de tanden;
 • een koude windvlaag.

Blootliggend tandbeen

In de meeste gevallen zijn uw tanden gevoelig door blootliggend tandbeen. Tandbeen is het deel van de tand dat onder het tandglazuur of tandvlees ligt. Als dit bloot komt te liggen, komen de kanaaltjes die daar zitten bloot te liggen. U ervaart gevoelige tanden als het tandbeen vervolgens in aanraking komt met iets warms, kouds, zoets of zuurs.

Oorzaken van gevoelige tanden

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van gevoelige tanden door blootliggend tandbeen. De meest voorkomende zijn:

 • Teruggetrokken tandvlees – Dit is een veelvoorkomende oorzaak van gevoelige tanden. In dit geval komen de wortels, die bestaan uit tandbeen, bloot te liggen. Teruggetrokken tandvlees kan ontstaan door onder andere te hard of slecht poetsen, ouder worden of een tandvleesontsteking.
 • Aangetast tandglazuur – De zuren in ons eten en drinken tasten het tandglazuur aan, ook wel tanderosie genoemd. Tanderosie kan ook ontstaan door onder andere tandenknarsen of onjuist poetsen.
 • Gaatjes – Heeft u last van gevoelige tanden? Ook dat kan het gevolg zijn van gaatjes in de tanden.

Overige oorzaken van gevoelige tanden, zonder blootliggend tandbeen

Het kan ook zijn dat u niet te maken heeft met blootliggend tandbeen, maar wel last heeft van gevoelige tanden. Andere oorzaken van gevoelige tanden zijn:

 • een gebroken tand;
 • onlangs gebleekte tanden;
 • onlangs gevulde tanden.

Wat is de oplossing voor gevoelige tanden?

Het is in eerste instantie belangrijk om er zeker van te zijn dat u daadwerkelijk last heeft van gevoelige tanden en er geen andere oorzaak is van uw tandpijn. We adviseren u daarom altijd om contact op te nemen met onze tandartspraktijk in Heemstede. Zo kunnen we uw symptomen bespreken en uw gebit onderzoeken.

Behandeling door de tandarts

In de meeste gevallen zal onze tandarts u adviseren over de zaken die u zelf kunt ondernemen om verdere problemen te voorkomen. Hiermee voorkomt u verdere aantasting van het tandglazuur of het terugtrekken van tandvlees. Als we constateren dat er een behandeling nodig is, bespreken we dat met u.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse manieren om uw gevoelige tanden te verminderen. In de meeste gevallen spreken we dan van een speciale tandpasta voor gevoelige tanden. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een speciale spoeling. Merkt u dat de pijn alleen ontstaat bij het eten of drinken van een specifiek iets? Probeer dit dan te vermijden.

Voorkom verdere aantasting van het gebit

Het is belangrijk dat u uw gebit op de juiste manier verzorgt om verdere aantasting te voorkomen. Een aantal tips om de verdere aantasting te voorkomen, zijn:

 • Beperk het aantal momenten dat u zuur eet of drinkt.
 • Water en calciumrijke producten (bijvoorbeeld melk) neutraliseren zuur. Drink dit dus tijdens het eten van een maaltijd.
 • Als u zuurhoudende dranken wel drinkt, doe dit dan voornamelijk bij een maaltijd. Hierdoor vermindert u het aantal momenten dat u zuur eet of drinkt.
 • Houd uw gebit, tandvlees en tong schoon.
 • Poets niet te hard.

Plan een afspraak in of stel uw vraag

Wilt u graag een afspraak inplannen, zodat we uw gebit kunnen onderzoeken? Neem dan vooral contact met ons op via 023 536 1253. Het is alleen mogelijk om telefonisch een afspraak te maken. Heeft u een vraag? Lees dan vooral onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Vul dan vooral ons contactformulier in.

Maak een afspraak Stel uw vraag

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik opeens gevoelige tanden?

Gevoelige tanden ontstaan door blootliggend tandbeen. Wanneer uw tandbeen blootligt, is het mogelijk dat u tijdens het eten en drinken van iets warms, kouds, zoets of zuurs, plotseling last heeft van uw gebit. Neem vooral contact met ons op, zodat we de oorzaak kunnen onderzoeken.

Wat kan ik doen tegen gevoelige tanden?

Er zijn verschillende manieren om gevoelige tanden te verminderen. We adviseren u wel om eerst een afspraak te maken bij de tandarts, om er zeker van te zijn dat u te maken heeft met gevoelige tanden. Zelf kunt u het best gebruikmaken van speciale tandpasta.

Wat voel ik bij gevoelige tanden?

Als u last heeft van gevoelige tanden, ervaart u op de volgende momenten pijn bij:

 • zoet, zuur, warm of koud eten of drinken;
 • de aanraking van de tand of kies;
 • het poetsen, flossen of stoken van de tanden;
 • een koude windvlaag.