7 manieren om tandpasta anders te gebruiken

De eerste mensen die een op tandpasta lijkend middeltje gebruikten om hun tanden schoon te krijgen, waren de Egyptenaren rond 5000 BC. Tegenwoordig hebben we ontzettend veel verschillende tandpasta’s die allemaal speciaal zijn ontworpen om je tanden schoon en wit te houden, maar wist je dat je met tandpasta nog veel meer kunt?

1.       Pianotoetsen schoonmaken

Aangezien de toetsen vroeger nog vaak van ivoor (olifantentanden) gemaakt werden, is het niet gek dat tandpasta een goed geschikt schoonmaakmiddel voor uw piano is. Door de kleine deeltjes silica worden ook moderne toetsen van kunststof eenvoudig schoon door ze te boenen met tandpasta. Neem de toetsen naderhand af met een vochtig doekje.

2.       Zure lucht uit babyflessen verwijderen

Na verloop van tijd ontkom je er niet aan dat de babyfles naar zure melk gaat ruiken. Wanneer gewoon afwasmiddel de zure lucht niet meer weg krijgt, kan je proberen de fles met tandpasta schoon te maken. De tandpasta maakt de babyfles niet alleen schoon; ook het zure luchtje zal verdwijnen. Zorg er wel voor dat je de fles goed omspoelt voor het volgende gebruik.

3.       Voorkom dat je badkamerspiegel beslaat

Heb je er ook zo’n hekel aan dat de spiegel beslagen is wanneer je onder de douche vandaan komt? Smeer dan voorafgaand aan de volgende douchebeurt de spiegel in met tandpasta. Veeg de tandpasta goed uit met een schone doek, tot het niet meer zichtbaar is. Wanneer je nu uit de douche komt zal de spiegel niet beslagen zijn. Let wel op: dit werkt alleen met non-gel tandpasta. Vakantietip: dit werkt ook goed op duik- en skibrillen.

4.       Inkt- of lippenstiftvlekken verwijderen uit kleding

Inkt- en lippenstiftvlekken in kleding kunnen erg hardnekkig zijn. Het is in deze gevallen het proberen waard om de vlek in te smeren met non-gel tandpasta. Wrijf de tandpasta goed in en spoel de vlek af met water. Soms is niet de gehele vlek verwijderd: herhaal het proces dan een aantal keer. Hoe goed dit werkt is ook afhankelijk van de stof en de inkt of lippenstift.

5.       Tandpasta tegen puistjes

Ook puistjes zijn te bestrijden met tandpasta. Gebruik hiervoor witte non-gel tandpasta en smeer voor het slapengaan een beetje op het puistje. De tandpasta trekt vocht en olie uit het puistje, waardoor hij verdwijnt. Pas wel op: voor mensen met een gevoelige huid kan dit voor irritatie en roodheid zorgen.

6.       Leren schoenen herstellen

Tandpasta kan schaafplekken op leren schoenen laten verdwijnen. Smeer een klein beetje tandpasta op de schaafplek en wrijf het in met een zachte doek. Neem de plek daarna af met een nat doekje en het leer ziet er weer onbeschadigd uit.

7.       Laat juwelen weer glimmen

Oude horloges, ringen, diamanten en kettingen kunnen dof uitslaan als ze ouder worden. Gebruik daarom een zachte doek om de sieraden in te smeren met tandpasta. Smeer de tandpasta goed uit over het sieraad en veeg daarna het restant weg met een natte doek. De sieraden zullen hierdoor weer glimmen als nieuw.