Het gevaar van tandplak

Tandplak is een vrij onschuldig goedje dat zich op ieder gebit bevindt. Wanneer dit elke dag verwijderd wordt door te poetsen en te flossen, is het onschadelijk. In onze praktijk zien wij echter vaak dat tandplak niet goed verwijderd wordt, met vervelende gebitsproblemen als gevolg.

 

Tandplak is een plakkerig en bijna onzichtbaar laagje dat zich gedurende de dag afzet op het gebit. Deze substantie bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën en geeft een ruw gevoel aan de tanden. Dit klinkt een beetje vies, maar tandplak is heel gemakkelijk te verwijderen. Wanneer u tweemaal per dag uw tanden goed poetst en elke dag flosdraad en tandenstokers gebruikt, verdwijnt de tandplak. Vanzelfsprekend wordt het de volgende dag weer opgebouwd, dus is het belangrijk dat u uw gebit elke dag reinigt.

Van tandplak naar tandsteen

Wanneer de tandplak elke dag verwijderd wordt dankzij goede poetsbeurten, is er dus niks aan de hand. Als dit echter niet gebeurt en de tandplak een aantal dagen of langer blijft zitten, eten de zuren in de tandplak zich op den duur door het tandglazuur heen. Hierdoor kunnen gaatjes ontstaan. Bovendien verkalkt de tandplak en verandert het in tandsteen. Tandsteen is een stuk lastiger te verwijderen dan tandplak en dit kunt u dan ook niet zelf doen zonder uw gebit te beschadigden. Wanneer u last heeft van tandsteen is het verstandig om dit te laten verwijderen door uw mondhygiënist of tandarts.

Gingivitis

Het niet tijdig verwijderen van tandplak en tandsteen heeft, naast het ontstaan van gaatjes, nog een ander naar gevolg. De bacteriën die zich op de tandplak en tandsteen verzamelen irriteren het tandvlees, waardoor het ontstoken raakt. Wanneer de ontsteking beperkt blijft tot de rand van het tandvlees, spreken we van gingivitis. Als uw tandvlees donkerrood is en snel bloedt tijdens het tandenpoetsen, heeft u waarschijnlijk last van ontstoken tandvlees. Gingivitis is vrij gemakkelijk te genezen door een bezoekje aan de mondhygiënist, die de tandsteen verwijdert en het gebit goed reinigt.

Parodontitis

Wanneer gingivitis niet opgemerkt en behandeld wordt, kan de ontsteking zich verder uitbreiden. De pockets, de smalle ruimtes tussen het tandvlees en de tanden, worden dan steeds dieper omdat zich daar tandsteen vormt. Deze vergevorderde vorm van ontstoken tandvlees wordt parodontitis genoemd. Parodontitis kan uiteindelijk zelfs het kaakbot bereiken. Wanneer de ontsteking diep in het kaakbot doordringt, kan het kaakbot afbreken en gaan tanden en kiezen loszitten en uitvallen.

Hoewel tandplak eigenlijk een onschuldig goedje is, kan het verstrekkende gevolgen hebben als het niet goed wordt verwijderd. Heeft u last van ontstoken tandvlees? Maak dan een afspraak met uw mondhygiënist of tandarts. Bent u nog geen patiënt? Vul dan het formulier op onze website in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op.