Het laten trekken van de verstandskies

Het laten trekken van een verstandskies is geen pretje. Toch is het vaak nodig om te voorkomen dat andere tanden worden weggedrukt of beschadigd raken. In dit blogbericht vertellen wij hoe de behandeling verloopt, welke voorbereidingen je kunt treffen en welke eventuele nazorg nodig is.

Maak je behandeling zo aangenaam mogelijk

Wanneer je tegen de behandeling op ziet of zelfs bang bent, is het aan te raden om eerst informatie te vragen aan je tandarts. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen en wordt precies uitgelegd hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Daarnaast kun je een half uur voorafgaand aan de behandeling pijnstillers innemen. Neem bijvoorbeeld twee paracetamol in om weerstand op te bouwen tegen de pijn die je te wachten staat.

De behandeling

Voordat de verstandskies wordt getrokken krijg je eerst een verdoving, zodat je zo min mogelijk van de behandeling voelt. Wanneer de verdoving is ingewerkt zal de tandarts de verstandskies er met een tang uittrekken door een wrikkende of draaiende beweging te maken. Meestal wordt de verstandskies er in één keer uitgetrokken.

Nazorg van jouw behandeling

Over het algemeen krijg je na het trekken van je verstandskies een recept van de tandarts mee om pijnstillers en mondspoeling op te halen bij de apotheek. Deze pijnstillers kun je het beste een uur na de behandeling innemen om pijn tegen te gaan.

Nadat je je pijnstillers hebt ingenomen kan je wang nog opzwellen of beurs aanvoelen. Om dit opzwellen te voorkomen kun je een koelpack of een zak erwten uit de diepvries halen, in een theedoek wikkelen en deze tegen je wang aan leggen. Op deze manier voorkom je de ergste zwelling.

Wanneer je wang toch gezwollen is of de wond nog pijnlijk aanvoelt, kun je ervoor kiezen om vloeibaar voedsel te eten in plaats van vast voedsel. Denk hierbij aan smoothies, vla, yoghurt of soep. Om te voorkomen dat je de hele week vloeibaar voedsel moet eten raden wij je aan om twee keer per dag de wond te spoelen: daardoor geneest je wond sneller en kun je pijnloos vast voedsel eten. Je kunt je wond spoelen met het mondwater wat je bij de apotheek hebt gekregen of met water en zout. Door regelmatig te spoelen geneest je wond sneller en kun je pijnloos vast voedsel eten. Wil je meer informatie over de behandeling of een afspraak maken? Neem contact met ons op.