ZORGELOOS ETEN, PRATEN EN LACHEN MET EEN KLIKGEBIT

Het is een herkenbaar beeld uit komische films en zorgt vaak voor hilarische taferelen: een kunstgebit dat uit iemands mond vliegt tijdens het eten of praten. Het kunstgebit ligt op foto’s vaak in een glas water op een nachtkastje. Er bestaan tegenwoordig vaste alternatieven voor het kunstgebit, bijvoorbeeld een klikgebit. In dit blogbericht lichten wij het klikgebit uit.

Wat is een klikgebit?

Wanneer uw tanden vervangen moet worden, kunt u kiezen uit twee soorten protheses: een kunstgebit of een klikgebit. Het grote verschil tussen deze twee is dat een kunstgebit ‘los’ in uw mond zit en een klikgebit, zoals de naam al zegt, vastgeklikt zit. Dit gebeurt door implantaten die in uw kaak worden geplaatst.

De voordelen van een klikgebit

Het grappige, maar zorgwekkende, plaatje dat geschetst wordt in komische films gaat bij een klikgebit niet op. Een klikgebit zit stevig vast, waardoor u er niet bang voor hoeft te zijn dat deze losschiet. Praten, lachen en eten: het kan allemaal zonder zorgen. Daarnaast heeft het klikgebit nog een aantal voordelen:

  • Op de plaatsen waar de implantaten zijn aangebracht, kan uw kaak niet meer slinken. Hierdoor hoeft u niet van tijd tot tijd een nieuw gebit te laten maken. Bij een kunstgebit is dit wel het geval.
  • Voor een klikgebit is geen hele plaat nodig, zoals wel het geval is bij een kunstgebit. Uw gehemelte, en de smaakpapillen in dit gebied, blijven daardoor vrij.
  • Mensen met een klikgebit hebben zelden tot nooit las van drukplekjes.

Wanneer is een klikgebit niet geschikt?

Een klikgebit biedt in veel gevallen uitkomst, maar is helaas niet voor iedereen geschikt:

  • Het hangt af van uw algehele gezondheid of een klikgebit voor u geschikt is. Om de implantaten te plaatsen is namelijk een poliklinische operatie nodig. In sommige gevallen is een narcose nodig, wat niet ieders gezondheid toelaat.
  • Een klikgebit is soms ook niet geschikt voor mensen die problemen hebben met hun mondhygiëne. Omdat een klikgebit vast zit en het metalen onderdelen bevat, is het gebit lastiger schoon te houden dan een kunstgebit. Bij een klikgebit is precies poetsen van cruciaal belang, omdat de implantaten gevoelig zijn voor ontstekingen.

De tandartsen van TandZuiver zijn gespecialiseerd in het plaatsen van zowel kunst- als klikgebitten. Wilt u meer informatie over het klikgebit of wilt u weten of een klikgebit iets voor u is? Neem dan contact op met onze kliniek door te bellen naar 023 536 1253 of door een e-mail te sturen naar info@tandzuiver.nl.