Tandvullingen: tandartsbehandelingen door de eeuwen heen

Een bezoekje aan de tandarts is tegenwoordig voor de meeste mensen routine. Een of twee keer per jaar gaan we op controle en soms moet er een gaatje gevuld worden. Gelukkig kunnen we tegenwoordig met gebitsproblemen terecht bij de tandarts voor professionele zorg. Het vullen van gaatjes in tanden is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. Lees snel verder om erachter te komen hoe deze behandeling door de eeuwen heen werd uitgevoerd.

 

Vullingen in de laatste IJstijd

In april van dit jaar zijn in Italië 13.000 jaar oude tanden gevonden. In de gaten van de tanden vonden archeologen resten van plantvezels, haren en teer. Het teer werd hoogstwaarschijnlijk gebruikt als ontsmettingsmiddel, waarna de haren en plantvezels in de gaatjes gestopt werden. Deze tanden stammen uit de laatste IJstijd en de vullingen zijn voor zover we nu weten de oudste tandvullingen ter wereld. Het doel van deze vullingen? Archeologen gaan ervan uit dat ‘tandartsen’ met deze vullingen voorkwamen dat de gaten groter werden en dat patiënten pijn hadden. Eigenlijk was het doel van de vullingen dus precies hetzelfde als tegenwoordig.

 

Voorkomen is beter dan genezen

We maken een kort uitstapje naar het voorkomen van gaatjes. In 1771 publiceerde John Hunter zijn boek ‘Natural History Of The Human Teeth’. Hij zocht een wetenschappelijke verklaring voor kiespijn. Hij stelde dat voeding invloed heeft op de gezondheid van het gebit. Daarnaast gaf hij in zijn boek aan dat het belangrijk is dat mensen hun gebit regelmatig reinigen. We weten nu dat hij gelijk had, maar destijds luisterde men helaas niet naar hem.

 

Het ontstaan van boren

In het Victoriaanse tijdperk werd de tandartsboor geïntroduceerd. De boor roteerde langzaam en was bedoeld om het rotte deel van een tand te verwijderen. Door de introductie van boren hoefden ongezonde tanden niet meer per se getrokken te worden. In deze tijd gebruikten de tandartsen lachgas, chloroform en cocaïne om hun patiënten te verdoven bij het boren. Cocaïne was toen zelfs veiliger dan chloroform, omdat deze laatste bij een onnauwkeurige dosis tot de dood kan leiden. Tegenwoordig gebruiken tandartsen deze methoden niet meer om hun patiënten te verdoven.

 

Het keerpunt in de 20e eeuw

Aan het begin van de 20e eeuw was tandheelkundige zorg nog heel erg duur, waardoor mensen er vaak voor kozen om hun tanden te laten trekken. Gek genoeg deden mensen dit om tandpijn te voorkomen. Tanden die je niet hebt, doen vanzelfsprekend ook geen pijn. In de loop van deze eeuw werden behandelingen bij de tandarts steeds beter én betaalbaarder. Daarnaast werd in de 20e eeuw fluoride aan tandpasta toegevoegd. Dit zorgde ervoor dat de gebitsgezondheid verbeterde.

 

Tandzuiver: een moderne tandarts

Tegenwoordig hoeft u niet bang meer te zijn voor geïmproviseerde behandelingen en verdovingen. In onze moderne tandartspraktijk in Heemstede kunt u terecht voor de optimale gezondheid van uw gebit. Persoonlijke aandacht voor onze patiënten en deskundig advies staan bij ons centraal. Heeft u vragen over onze behandelingen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 023 536 1253 of stuur een e-mail naar info@tandzuiver.nl.