5 tips bij gevoelige tanden

Het gebit is niet altijd even sterk: soms bijt je in iets en gaat er een pijnscheut door je hele lichaam heen. Gelukkig is daar iets aan te doen.

Gevoelige tanden kunnen een erg vervelend en onplezierig gevoel geven. Wij vertellen u hoe u het beste met gevoelige klachten om kunt gaan om de klachten te verminderen.

 

Oorzaak van gevoelige tanden

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk bij gevoelige tanden. Een gebit op leeftijd is veelal gevoeliger dan een jong gebit. Een pijnscheut na het eten of drinken kan een indicatie zijn dat er een gaatje in een tand of kies zit. Ook kan tandvleesontsteking voor extra gevoelige tanden zorgen. Daarnaast is een veelvoorkomende oorzaak dat er een stukje tandbeen blootligt; dit deel van een tand of kies wordt normaliter afgeschermd.

 

Adviezen bij gevoelige tanden

Er zijn verschillende manieren om de gevoeligheid van tanden te verminderen

1. Vermijd zure voedingstoffen

Het is aan te raden zure voedingsmiddelen als sinaasappelsap of appels tijdelijk te mijden wanneer tanden gevoelig zijn. Door de hoge zuurtegraad hebben deze etenswaren veel impact op het gebit. Zuur maakt het tandglazuur zachter en zwakker. Wacht daarom ook altijd met poetsen tot een uur na het eten van zure voedingswaren: zo krijgt het speeksel de mogelijkheid de zuurtegraad te herstellen.

2. Stop met roken

Rokers lopen meer risico op gevoelige tanden. Zij ontwikkelen vaak meer tandplak en tandsteen, en hebben daardoor een grotere kans op ontstekingen van tandvlees. Nicotine vermindert de doorbloeding van het tandvlees en zorgt zo voor minder weerstand tegen bacteriën.

3. Controleer de poetsbeweging en tandenborstel

Let er bij het poetsen op dat je niet te hard drukt met de tandenborstel. Zo voorkomt u dat het tandvlees geïrriteerd raakt. Tegenwoordig staat de hardheid van de tandenborstel op de verpakking vermeld: soft, medium of hard. Probeer eens een zachtere variant.

4. Probeer aparte tandpasta

Er zijn verschillende soorten tandpasta ontwikkeld die gevoelige tanden tegen moeten gaan. De varianten irriteren en schuren minder in vergelijking met reguliere tandpasta’s. Vaak staat er op de tubes het advies niet te spoelen na het gebruik van deze middelen; zo blijven er meer beschermende stoffen in de mond aanwezig.

5. Vraag de tandarts om advies

Mocht u gevoelige tanden blijven houden of keert het probleem regelmatig terug, dan adviseren we een bezoek te brengen aan de mondhygiënist of tandarts. U kunt bij bijvoorbeeld gaatjes de schade niet meer zelf herstellen; dit dient de tandarts te behandelen. Uw tandarts kan u uitgebreid persoonlijk informeren over de remedie voor uw gevoelige tanden.

 

Heeft u last van gevoelige tanden en houdt dit probleem aan? Maak een afspraak via onze website.